piątek, 16 marca 2012

SAŁATKA Z OGRODU ANGIELSKIEGO

Orzeźwiająca sałatka z letnich warzyw, kruchego sera i mięty.

Sałatka z ogrodu angielskiego- jej przygotowanie zajmie 30 minut.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 350 g fasolki wielokwiatowej 
  • dymka ze szczypiorkiem
  • 240 g pomidorów suszonych
  • 220 g kruchego sera żółtego
  • garść świeżej mięty, grubo poszarpanej
  • 4-5 łyżek kupnego sosu miodowo-musztardowego
Propozycja dla 4 osób.

  1. Gotować ziemniaki w osolonej, wrzącej wodzie przez 7 minut. Dodać fasolkę i gotować przez 7-9 min, aż warzywa zmiękną.
  2. Odcedzić warzywa i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie warzywa przełożyć do miski, dodać cebulkę, pomidory, kruchy ser i wszystko dobrze wymieszać.
  3. Dodać większą część mięty i polać wszystko sosem. Przed podaniem na górę posypać miętą. 

                                                suszone pomidory