czwartek, 15 marca 2012

BITKI W SOSIE MUSZTARDOWO - MIODOWYM

Mam dla Was coś naprawdę ciekawego i naprawdę zapewniam przepysznego !!

Dla mięsożernych polecam proste do przygotowania danie główne. Dla dwóch osób oczywiście.

Składniki:
  •  300 g schabu B/k
  • miód 5 łyżek
  • musztarda wedle uznania proponuje Dijon 5 łyżek
  • cebula
  • 30 ml śmietanki 30%
  • czosnek
  • rukola lub sałata
  • ryż
  • sól, pieprz
KROK 1:
Zacznijmy więc od wstawienia ryżu. W zależności jaki kupimy tak długo będziemy gotować. W tym samym czasie mamy przygotowaną drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia. W osobnym naczyniu mieszamy miód, musztardę i śmietankę, doprawiając solą i pieprzem. Gdy nasza cebulka już się zarumieni, dolewamy naszą mieszankę . Trzymając go na ogniu czekamy, aż zgęstnieje. Po tej czynności można go odstawić.

KROK 2
Spoglądając na nasz ryż czy przypadkiem się nie rozgotował ,rozgrzewamy patelnie z oliwą. Schabik, który również jest już przygotowany i pokrojony w cieńskie na 0,5 cm plastry wrzucamy na patelnie. Smażymy nasze mięso nie za długo gdyż stanie się twarde. Przy samym końcu doprawiamy pieprzem i solą.



 KROK 3
Mięso wrzucamy do sosu, i wstawiamy na ogień. Aby się wszystko nabrało odpowiedniej temperatury ; ). Odcedzamy ryż, układamy na talerzu wraz z bitkami, które są polane sosem. Do tego wszystkiego można dodać rukolę lub sałatę polaną ulubionym sosem vinaigrette.  Całość komponuje się w świetny pożywny posiłek dla dwojga. Więc jeżeli nie masz pomysłu jak zachwycić swoją kobietę wybierz ten sprawdzony przepis:  )