Składniki:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego
- 4 białka
- 140 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki
- kakao do posypania
- Roztopić czekoladę w misce zanurzonej w wodzie gotującej się na małym ogniu. Zestawić z ognia i chłodzić. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, po czym dodać do niej likier. Całość domieszać do czekolady.
- W misce ubić białka, po czym stopniowo dodawać cukier puder. Dwie łyżki tej bezowej masy dodać do mieszaniny czekoladowej. Następnie dodawać, delikatnie mieszając, pozostałą część. Mus nałożyć do sześciu filiżanek i chłodzić przez 20 min.
- Ubić śmietankę i nałożyć ją na wierzch musu. Przed podaniem posypać kakao.
*Mus ten najlepiej zrobić z czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Smacznego!!