czwartek, 15 marca 2012

MUS CAPPUCCCINO

Zbliża się weekend :))) Na te miłe chwile mus cappuccino!

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 4 białka
  • 140 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki
  • kakao do posypania
  1. Roztopić czekoladę w misce zanurzonej w wodzie gotującej się na małym ogniu. Zestawić z ognia i chłodzić. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, po czym dodać do niej likier. Całość domieszać do czekolady.
  2. W misce ubić białka, po czym stopniowo dodawać cukier puder. Dwie łyżki tej bezowej masy dodać do mieszaniny czekoladowej. Następnie dodawać, delikatnie mieszając, pozostałą część. Mus nałożyć  do sześciu filiżanek i chłodzić przez 20 min.
  3. Ubić śmietankę i nałożyć ją na wierzch musu. Przed podaniem posypać kakao.

*Mus ten najlepiej zrobić z czekolady o wysokiej zawartości kakao. 

Smacznego!!