środa, 14 marca 2012

WARZYWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM NA OSTRO

Czy ktoś się kiedyś zastanawiał jakie wartości odżywcze ma kokos ??? Jest cennym źródłem żelaza i białka. Dostarcza nam mnóstwo kalorii.


A w połączeniu z warzywami i ryżem jest to bardzo pożywne danie.
Przygotowanie warzyw z mleczkiem kokosowym zajmie nam około 25 minut. Przedstawiam propozycje dla 4 osób.

Polecam dla wegetarian!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 biała i czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 małe czerwone chili, bez nasion drobno pokrojone
  • 2 marchwie, pokrojone
  • 225 g małych różyczek brokułów
  • 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kosteczkę
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • ryż jaśminowy
  1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć cebulę oraz chili przez 1-2 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodać marchew, brokuły oraz obie papryki i smażyć przez kolejne 5 min.
  3. Dolać mleczko kokosowe, wywar oraz tabasco. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 min. Podawać z ryżem najlepiej jaśminowym i wystarczy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem :)


  • Na porcję: 400 kilokalorii, białka 7 g, węglowodany 14 g , tłuszcze 36 g, w tym nasycone 27 g, błonnik 11 g, sól 0,27 g.