A w połączeniu z warzywami i ryżem jest to bardzo pożywne danie.
Przygotowanie warzyw z mleczkiem kokosowym zajmie nam około 25 minut. Przedstawiam propozycje dla 4 osób.
Polecam dla wegetarian!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 biała i czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 małe czerwone chili, bez nasion drobno pokrojone
- 2 marchwie, pokrojone
- 225 g małych różyczek brokułów
- 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kosteczkę
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki sosu tabasco
- ryż jaśminowy
- Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć cebulę oraz chili przez 1-2 min, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać marchew, brokuły oraz obie papryki i smażyć przez kolejne 5 min.
- Dolać mleczko kokosowe, wywar oraz tabasco. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 min. Podawać z ryżem najlepiej jaśminowym i wystarczy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem :)
- Na porcję: 400 kilokalorii, białka 7 g, węglowodany 14 g , tłuszcze 36 g, w tym nasycone 27 g, błonnik 11 g, sól 0,27 g.