środa, 14 marca 2012

MIGDAŁOWY SEN

Dipy, dipy, dipy... do wszystkiego!!!

O to pierwszy z nich MIGDAŁOWY:
Potrzebujemy:

  • 5 dag migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 szklanka oliwy
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, uprażyć na rozgrzanej patelni. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, zmiksować z czosnkiem roztartym z solą, migdałami, octem winnym i pieprzem. Cały czas miksując, dodawać stopniowo po łyżeczce oliwy, aż powstanie gęsty jednolity sos. Przelać do sosjerki, lekko schłodzić. Podawać z surowymi warzywami lub krakersami.

Czas przygotowania takiego dipu to ok. 25 minut. A więc powodzenia i smacznego!