wtorek, 13 marca 2012

POLENTA Z MŁODYMI WARZYWAMI

Zbliża się wiosna, a więc trzeba zadbać o siebie, pomyśleć o odpowiednich potrawach, które dostarczą nam witamin a co najważniejsze energii !!!

Propozycją jest polenta z młodymi warzywami! Polenta jest reprezentantem kuchni włoskiej a także rumuńskiej.

Przygotowanie tego dania zajmuję tylko 15 minut.

Danie dla 4 osób.
NA POLENTĘ:

  • 850 ml wywaru warzywnego
  • 175 g polenty
  • 100 g sera quark*
  • 125 g sosu pesto
  • wiórki parmezanu do dekoracji
*Quark to produkowana w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii tłusta wersja sera twarogowego. 


WARZYWA:
  • 100 g minikolb kukurydzy przekrojonych wzdłuż
  • 100 g marchewek oskrobanych
  • 100 g fasolki, przyciętej i grubo pokrojonej
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojonego
  1. W dużym rondlu zagotować wywar, po czym wsypywać powoli polentę, mieszając, i gotować, aż zgęstnieje. Dodać quark i gotować na małym ogniu przez kolejne 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym czasie wszystkie warzywa gotować na parze nad rondlem z wodą przez 3-4 min. Zdjąć polentę z ognia i wymieszać z nią sos pesto. Przyprawić i gorące nakładać na talerze.
  3. Podawać polentę z warzywami na wierzchu. Całość posypać skórką z cytryny, pietruszką oraz czosnkiem. Podawać od razu z wiórkami parmezanu. 

  • Na porcję: 394 kilokalorie, białka 15 g, węglowodany 40 g , tłuszcze 21 g, w tym nasycone 3 g, błonnik 4 g, dodatkowy cukier- brak, sól 1,27 g. 
Bon appetit!