Propozycją jest polenta z młodymi warzywami! Polenta jest reprezentantem kuchni włoskiej a także rumuńskiej.
Przygotowanie tego dania zajmuję tylko 15 minut.
Danie dla 4 osób.
NA POLENTĘ:
- 850 ml wywaru warzywnego
- 175 g polenty
- 100 g sera quark*
- 125 g sosu pesto
- wiórki parmezanu do dekoracji
*Quark to produkowana w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii tłusta wersja sera twarogowego.
WARZYWA:
- 100 g minikolb kukurydzy przekrojonych wzdłuż
- 100 g marchewek oskrobanych
- 100 g fasolki, przyciętej i grubo pokrojonej
- 100 g świeżego lub mrożonego groszku
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojonego
- W dużym rondlu zagotować wywar, po czym wsypywać powoli polentę, mieszając, i gotować, aż zgęstnieje. Dodać quark i gotować na małym ogniu przez kolejne 5 min, mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie wszystkie warzywa gotować na parze nad rondlem z wodą przez 3-4 min. Zdjąć polentę z ognia i wymieszać z nią sos pesto. Przyprawić i gorące nakładać na talerze.
- Podawać polentę z warzywami na wierzchu. Całość posypać skórką z cytryny, pietruszką oraz czosnkiem. Podawać od razu z wiórkami parmezanu.
- Na porcję: 394 kilokalorie, białka 15 g, węglowodany 40 g , tłuszcze 21 g, w tym nasycone 3 g, błonnik 4 g, dodatkowy cukier- brak, sól 1,27 g.
Bon appetit!