wtorek, 13 marca 2012

JABŁKA W MIODZIE GRYCZANYM

Jabłka i miód czy to da się połączyć? Jak najbardziej! I to z jakim skutkiem.




Potrzebujemy:

  • 4 twarde, czerwone jabłka
  • cynamon
  • miód gryczany
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • rodzynki
Jabłka obieramy i kroimy na dwie części. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały rozdrabniamy na drobno. Rodzynki wysypujemy na sitko i przelewamy je wrzącą wodą. 
W naczyniu do zapiekania układamy jabłka, posypujemy naszą mieszanką orzechów oraz rodzynków. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10 minut. Po 10 minutach wysuwamy naczynie i całość polewamy miodem gryczanym. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. 

Jabłka w miodzie w sam raz nadają się na marcowe popołudnie !!!