poniedziałek, 12 marca 2012

KAROTTE, KAROTTE...


Jeżeli nie wykorzystaliście całej marchwi na ciacho mam dla was propozycje wykorzystania jej w zupełnie odmienny sposób. Zupa to podstawa ? Oczywiście ! Można w łatwy i pyszny sposób odbiec od zup,które już znacie.  Rewelacyjna opcja dla wegetarian

Zupa krem z marchwi 
Składniki:
  • por 2 szt.
  • seler 2 szt.
  • pietruszka 3 szt.
  • marchew 10 - 12 szt. ( w zależności od wielkości )
  • cebula 4 szt
  • czosnek 2 ząbki.
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
Krok 1 :
Na samym początku tak jak przy przyrządzaniu każdej zupy gotujemy wywar warzywny. Do zimnej wody wrzucamy obrane i dokładnie opłukane warzywa - por, seler, pietruszka, można dorzucić 2 obrane marchewki. Do tego dodajemy ziele angielskiego oraz liście laurowe. Całość wstawiamy na ogień. Wywar najlepiej gotować 2 - 3 godziny. 

Krok 2 :
 Gdy nasz wywar jest już gotowy odcedzamy warzywa przez sitko. Marchew z wywaru może zostać użyta. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę w tym samym czasie krojąc cebulę w pióra, a pozostałą marchew  obieramy i kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Wrzucamy marchew z cebulą do garnka po czasie dodajemy skrojony czosnek. Całość podsmażamy ok. 15 min. Gdy cebulka ładnie się zarumieni sięgamy po nasz wywar warzywny, całość zalewamy, doprawiamy solą i pieprzem gotując na wolnym ogniu do momentu gdy marchew zmięknie.


Krok 3 :
Ostatnią czynnością jest zrobienie z naszej zupy kremu. Wyłączamy ogień i całość miksujemy blenderem. Aby osiągnąć pożądany efekt można miksować zupę przez drobne sitko. W celu poprawienia smaku można doprawić wedle gustu. Całość podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 


Taka zupa to prosty i smaczny sposób na uzupełnienie naszej porcji witamin. Zaspokajając głód możemy wracać przed komputer ; )