Jeżeli nie wykorzystaliście całej marchwi na ciacho mam dla was propozycje wykorzystania jej w zupełnie odmienny sposób. Zupa to podstawa ? Oczywiście ! Można w łatwy i pyszny sposób odbiec od zup,które już znacie. Rewelacyjna opcja dla wegetarian
Zupa krem z marchwi
Składniki:
- por 2 szt.
- seler 2 szt.
- pietruszka 3 szt.
- marchew 10 - 12 szt. ( w zależności od wielkości )
- cebula 4 szt
- czosnek 2 ząbki.
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Na samym początku tak jak przy przyrządzaniu każdej zupy gotujemy wywar warzywny. Do zimnej wody wrzucamy obrane i dokładnie opłukane warzywa - por, seler, pietruszka, można dorzucić 2 obrane marchewki. Do tego dodajemy ziele angielskiego oraz liście laurowe. Całość wstawiamy na ogień. Wywar najlepiej gotować 2 - 3 godziny.
Krok 2 :
Gdy nasz wywar jest już gotowy odcedzamy warzywa przez sitko. Marchew z wywaru może zostać użyta. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę w tym samym czasie krojąc cebulę w pióra, a pozostałą marchew obieramy i kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Wrzucamy marchew z cebulą do garnka po czasie dodajemy skrojony czosnek. Całość podsmażamy ok. 15 min. Gdy cebulka ładnie się zarumieni sięgamy po nasz wywar warzywny, całość zalewamy, doprawiamy solą i pieprzem gotując na wolnym ogniu do momentu gdy marchew zmięknie.
Krok 3 :
Ostatnią czynnością jest zrobienie z naszej zupy kremu. Wyłączamy ogień i całość miksujemy blenderem. Aby osiągnąć pożądany efekt można miksować zupę przez drobne sitko. W celu poprawienia smaku można doprawić wedle gustu. Całość podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Taka zupa to prosty i smaczny sposób na uzupełnienie naszej porcji witamin. Zaspokajając głód możemy wracać przed komputer ; )