poniedziałek, 12 marca 2012

MARCHEW W ROLI GŁÓWNEJ


Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu ,  zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Przyswajalny z marchwi beta - karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Jeżeli pracujesz przy komputerze kilka godzin dziennie, marchew jest dla ciebie warzywem idealnym. Duża zawartość witaminy A działa zbawiennie na przemęczone oczy. Jest też stosowana w profilaktyce zaćmy, ostatnio bardzo popularnej choroby. Co ciekawe, witaminy A nie można przedawkować!  Beta - karoten przetwarzany w prowitaminę A jest magazynowany w skórze. Efektem tej nadwyżki jest zabrązowiona skóra (odcień przypominający opaleniznę). Prowitamina A jest składnikiem nietoksycznym, więc nie trzeba sie bać , gdy nasza skóra przybierze słoneczny odcień. 
Z marchwi możemy robić sałatki, soki, ciasta. Oto jeden z przepisów na 
Marchewkowe ciacho :

Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju (kukurydziany lub rzepakowy)
  • 4 jaja
  • 3 szklanki tartej marchwi
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • bakalie

Ucieramy mąkę z cukrem dodając olej, jajka, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cynamon. 
Marchew ucieramy na tartce (według uznania średnie lub grube oczka). Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy startą marchew oraz bakalie (rodzynki, migdały, orzechy włoskie) obsypane w mące. Gdy wymieszamy wlewamy całość do formy obsypanej bułką tartą.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 160-180.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i gotowe :)