Z dyni można wyczarować wiele potraw, oto jedna z nich curry z dynią i jabłkiem.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, grubo pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g dyni, bez pestek, obranej i pokrojonej w kostkę
- 800 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 średnio jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki pasty curry
- 1 łyżeczka szafranu indyjskiego
- kawałek świeżego imbiru, posiekanego
- 2 listki laurowe
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 50 g rodzynek
- 4 łyżki serka homogenizowany, do podania
- chleb bądź ryż do podania
- Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć przez 5 min, aż będzie złocista. Dodać czosnek, dynię i ziemniaki oraz jabłko. Domieszać pastę curry, szafran, imbir oraz listki laurowe.
- Dodać 500 ml wody, kostkę rosołową, rodzynki i obficie przyprawić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Nałożyć do miseczek, na wierzchu położyć łyżkę serka i posypać szafranem. Podawać z chlebem bądź z ryżem.