wtorek, 10 kwietnia 2012

CURRY Z DYNIĄ I JABŁKIEM

 Dynia jest bardzo wartościowym warzywem. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo betakarotenu, witaminy C, witamin z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczny i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku.

Z dyni można wyczarować wiele potraw, oto jedna z nich curry z dynią i jabłkiem.



Składniki:


  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, grubo pokrojona 
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 500 g dyni, bez pestek, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 800 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 średnio jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka szafranu indyjskiego
  • kawałek świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 listki laurowe
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki serka homogenizowany, do podania
  • chleb bądź ryż do podania


  1. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć przez 5 min, aż będzie złocista. Dodać czosnek, dynię i ziemniaki oraz jabłko. Domieszać pastę curry, szafran, imbir oraz listki laurowe. 
  2. Dodać 500 ml wody, kostkę rosołową, rodzynki i obficie przyprawić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. 
  3. Nałożyć do miseczek, na wierzchu położyć łyżkę serka i posypać szafranem. Podawać z chlebem bądź z ryżem.