sobota, 21 kwietnia 2012

INDYJSKA SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ

Solidne danie sałatkowe z ciecierzycą z puszki na ostro i grzankami z indyjskiego chlebka naan.

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 czerwone chili, bez nasion i drobno posiekane
  • 4 łyżeczki kminku, lekko rozgniecionego
  • 2 puszki po 400 g ciecierzyce, opłukanej i osuszonej
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 1 indyjski chlebek naan
  • 25 g świeżej kolendry
  • 1/2 ogórka, pokrojona w słupki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
  • 100 g liści młodego szpinaku

  1. Wlać pięć łyżek oliwy na patelnię. Dodać czosnek, chili oraz kminek. Smażyć przez 10min na średnim ogniu. Wrzucić ciecierzycę i smażyć przez kolejne 5 min. W tym czasie rozgrzać opiekacz w kuchence. 
  2. Do ciecierzycy dodać pomidory, sok i skórkę z cytryn. Przyprawić i odstawić. Posmarować chleb resztą oliwy i opiekać z obu stron, aż będzie chrupki. Rozdzielić na małe kawałki.
  3. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, po czym nałożyć ją na talerze. Na wierzchu ułożyć ciecierzycę i kawałki chrupkiego chleba. 
chlebek naan