Składniki:
- 6 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 czerwone chili, bez nasion i drobno posiekane
- 4 łyżeczki kminku, lekko rozgniecionego
- 2 puszki po 400 g ciecierzyce, opłukanej i osuszonej
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 1 indyjski chlebek naan
- 25 g świeżej kolendry
- 1/2 ogórka, pokrojona w słupki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
- 100 g liści młodego szpinaku
- Wlać pięć łyżek oliwy na patelnię. Dodać czosnek, chili oraz kminek. Smażyć przez 10min na średnim ogniu. Wrzucić ciecierzycę i smażyć przez kolejne 5 min. W tym czasie rozgrzać opiekacz w kuchence.
- Do ciecierzycy dodać pomidory, sok i skórkę z cytryn. Przyprawić i odstawić. Posmarować chleb resztą oliwy i opiekać z obu stron, aż będzie chrupki. Rozdzielić na małe kawałki.
- Wymieszać wszystkie składniki sałatki, po czym nałożyć ją na talerze. Na wierzchu ułożyć ciecierzycę i kawałki chrupkiego chleba.
chlebek naan