piątek, 20 kwietnia 2012

KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Kuskus doskonale pasuje do kolorowych, pieczonych warzyw. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam 45 minut.

Składniki:

  • 1 czerwona i 1 żółta papryka bez nasion, pokrojone w kostkę
  • 2 cukinie i 1 bakłażan również pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 5 łyżki oliwy
  • 250 g kaszy kuskus
  • 400 g drobnej fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • zielona sałata do podania

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić czosnek, rozmaryn oraz wszystkie warzywa. Polać czterema łyżkami oliwy, przyprawić i piec przez 20 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym czasie zalać kuskus 400 ml wrzącej wody. Posolić i odstawić na 20 min, aż kasza wchłonie wodę. Do warzyw dodać fasolkę oraz ocet. Dokładnie wymieszać i piec przez kolejne 10 min.
  3. Za pomocą widelca wzruszyć kuskus i rozdzielić go na talerze, po czym na wierzch nałożyć warzywa. Podawać z zieloną sałatą.