Sokiem z buraka panie kiedyś robiły rumieńce by wyglądać zdrowo, ale burak naprawdę leczy! Buraki mają dużo kwasu foliowego, witaminy C i B1. Jest w w nich dużo minerałów i pierwiastków: żelaza, wapnia, magnezu czy fosforu. Sok z buraków zapobiega anemii, wspomaga leczenie układu krwionośnego.
Propozycją jest pieczony burak z chrzanem, który również posiada właściwości zdrowotne.
Potrzeba:
- 1 kg świeżych buraków, surowych, ćwikłowych, obranych i pokrojonych w kliny
- 400 g szalotek, przekrojonych na pół
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki kminku i szczypta na posypkę
- zwykły ryż do podania
- świeży szczypiorek do przybrania
Na sos:
- 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
- 25 g świeżego chrzanu, utartego lub 2 łyżki ostrego chrzanu kupnego
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułożyć buraki oraz szalotki w dużym naczyniu żaroodpornym. Polać je oliwą oraz octem i posolić. Szczelnie przykryć i piec przez 25 minut.
- Dodać kminek i wymieszać. Piec przez kolejne 20 min, aż buraki zmiękną , a szalotki będą złociste.
- Śmietanę wymieszać z chrzanem i doprawić. Podawać pieczone buraki z ryżem oraz sosem śmietanowo-chrzanowym. Do przybrania wykorzystać kminek i szczypiorek.