niedziela, 22 kwietnia 2012

PIECZONY BURAK Z CHRZANEM

Coś dla zdrowia !!!



Sokiem z buraka panie kiedyś robiły rumieńce by wyglądać zdrowo, ale burak naprawdę leczy! Buraki mają dużo kwasu foliowego, witaminy C i B1. Jest w w nich dużo minerałów i pierwiastków: żelaza, wapnia, magnezu czy fosforu. Sok z buraków zapobiega anemii, wspomaga leczenie układu krwionośnego.

Propozycją jest pieczony burak z chrzanem, który również posiada właściwości zdrowotne.

Potrzeba:

  • 1 kg świeżych buraków, surowych, ćwikłowych, obranych i pokrojonych w kliny
  • 400 g szalotek, przekrojonych na pół
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki kminku i szczypta na posypkę
  • zwykły ryż do podania
  • świeży szczypiorek do przybrania
Na sos:
  • 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • 25 g świeżego chrzanu, utartego lub 2 łyżki ostrego chrzanu kupnego

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułożyć buraki oraz szalotki w dużym naczyniu żaroodpornym. Polać je oliwą oraz octem i posolić. Szczelnie przykryć i piec przez 25 minut. 
  2. Dodać kminek i wymieszać. Piec przez kolejne 20 min, aż buraki zmiękną , a szalotki będą złociste.
  3. Śmietanę wymieszać z chrzanem i doprawić. Podawać pieczone buraki z ryżem oraz sosem śmietanowo-chrzanowym. Do przybrania wykorzystać kminek i szczypiorek.