Od pewnego czasu jednak warzywa odgrywają coraz ważniejszą rolę w każdej nowoczesnej kuchni. Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać, musi uwzględnić warzywa w swoim jadłospisie.
Składniki dla 4 osób:
- 1 mały kalafior
- 200 g brokułów
- 200 g marchwi
- 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
- 1 cebula
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 banany
- 1-2 łyżki curry
- kieliszek białego wina
- 2 kubki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta pieprzu cayenne oraz szczypta cukru
- pęczek zielonej pietruszki
- Kalafior oczyścić, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki.
- Brokuły i kalafior umyć i osączyć.
- Marchew obrać, pokroić na paski lub w kostkę.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni i zeszklić posiekaną cebulę.
- Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli.
- Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Posypać curry. Dodać pozostałe warzywa i podlać białym winem.
- Dusić w średniej temperaturze 8-10 min. Połączyć z jogurtem.
- Przyprawić pieprze, pieprzem cayenne i cukrem. Podgrzewać jeszcze 10 minut, ale nie gotować.
- Jeszcze raz przyprawić, posypać posiekaną pietruszką i podawać.