sobota, 14 kwietnia 2012

PIKANTNE WARZYWA

Zwolennicy potraw z grilla często koncentrują się wyłącznie na mistrzowskim przyrządzaniu mięsa i ryb. Jeśli zaś na ruszcie pojawiają się warzywa, to pełnią one przeważnie tylko rolę dodatków.
Od pewnego czasu jednak warzywa odgrywają coraz ważniejszą rolę w każdej nowoczesnej kuchni. Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać, musi uwzględnić warzywa w swoim jadłospisie.



Składniki dla 4 osób:

  • 1 mały kalafior
  • 200 g brokułów
  • 200 g marchwi
  • 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 banany
  • 1-2 łyżki curry
  • kieliszek białego wina
  • 2 kubki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne oraz szczypta cukru
  • pęczek zielonej pietruszki

  1. Kalafior oczyścić, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki.
  2. Brokuły i kalafior umyć i osączyć.
  3. Marchew obrać, pokroić na paski lub w kostkę.
  4. Tłuszcz rozgrzać na patelni i zeszklić posiekaną cebulę.
  5. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli.
  6. Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać do cebuli, podsmażyć. 
  7. Posypać curry. Dodać pozostałe warzywa i podlać białym winem.
  8. Dusić w średniej temperaturze 8-10 min. Połączyć z jogurtem. 
  9. Przyprawić pieprze, pieprzem cayenne i cukrem. Podgrzewać jeszcze 10 minut, ale nie gotować. 
  10. Jeszcze raz przyprawić, posypać posiekaną pietruszką i podawać.