wtorek, 17 kwietnia 2012

SOS BAKŁAŻANOWY

CZAS PRZYGOTOWANIA OKOŁO 20 MINUT.




Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego majonezu
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 bakłażany 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jajo na twardo
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru 


Bakłażany upiec w piekarniku, obrać, osączyć na sicie z nadmiaru soku. Zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą, sosem sojowym i cukrem. Połączyć z drobniutko pokrojoną szynką i jajem. Całość wymieszać ze śmietanką i majonezem, posypać szczypiorkiem.