piątek, 27 kwietnia 2012

ZUPA ŚMIETANKOWA


Zupka bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna ze względu na ilość składników,które wchodzą w przyrządzenie !

Składniki:
  • 0,5 kg porów
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 100g ryżu
  • 1 - 1,5 l wywar mięsno - warzywny 
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1/4 l mleka
  • sól, pieprz

KROK 1:
Dokładnie oczyszczamy i myjemy pory i kroimy w niezbyt grube krążki. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy . W dość dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy warzywa : cebulę, czosnek i pora. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu zeszklenia się cebuli .
Podsmażone warzywa odsuwamy na bok, do garnka wsypujemy surowy ryż i cały czas mieszając krótko podsmażamy . Dolewamy wywar i gotujemy na małym ogniu mieszając od 20 min.

KROK 2:
Następnie wlewamy do garnka mleko . Zagotowujemy. Zupę możemy zmiksować na krem , dodać śmietanę doprawić solą i pieprzem.
Podajemy dekorując krążkami pora.



Smacznego ! : )