Zupka bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna ze względu na ilość składników,które wchodzą w przyrządzenie !
Składniki:
- 0,5 kg porów
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 100g ryżu
- 1 - 1,5 l wywar mięsno - warzywny
- 200 ml słodkiej śmietany
- 1/4 l mleka
- sól, pieprz
KROK 1:
Dokładnie oczyszczamy i myjemy pory i kroimy w niezbyt grube krążki. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy . W dość dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy warzywa : cebulę, czosnek i pora. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu zeszklenia się cebuli .
Podsmażone warzywa odsuwamy na bok, do garnka wsypujemy surowy ryż i cały czas mieszając krótko podsmażamy . Dolewamy wywar i gotujemy na małym ogniu mieszając od 20 min.
KROK 2:
Następnie wlewamy do garnka mleko . Zagotowujemy. Zupę możemy zmiksować na krem , dodać śmietanę doprawić solą i pieprzem.
Podajemy dekorując krążkami pora.
Smacznego ! : )