czwartek, 12 kwietnia 2012

ZUPA ZE SZPINAKIEM I SZAŁWIĄ

Jest to delikatna, kremowa zupa o nietypowym kolorze i łagodnym smaku. 

Składniki dla 4 osób:
  • 50 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku, posiekane 
  • 15 g świeżej, poszatkowanej szałwii
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2,5 l wywaru warzywnego
  • 250 g młodych liści szpinaku
  • 4 łyżki śmietany do podania

  1. Roztopić masło w dużym rondlu i smażyć cebulę, aż zmięknie (5-6min). Dodać czosnek, szałwię i ziemniaki. Przykryć rondel i gotować na dużym ogniu przez 10 min.
  2. Zamieszać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać szpinak i gotować przez 2 min. Przenieść wszystko do miksera / blendera i ubijać mieszaninę aż do gładkiej konsystencji.
  3. Przelać mieszaninę do rondla i wszystko razem zagotować. Przyprawić i podawać z łyżeczką śmietany i listkami szałwii. 

świeży szpinak