Jest to delikatna, kremowa zupa o nietypowym kolorze i łagodnym smaku.
Składniki dla 4 osób:
- 50 g masła
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 15 g świeżej, poszatkowanej szałwii
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2,5 l wywaru warzywnego
- 250 g młodych liści szpinaku
- 4 łyżki śmietany do podania
- Roztopić masło w dużym rondlu i smażyć cebulę, aż zmięknie (5-6min). Dodać czosnek, szałwię i ziemniaki. Przykryć rondel i gotować na dużym ogniu przez 10 min.
- Zamieszać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać szpinak i gotować przez 2 min. Przenieść wszystko do miksera / blendera i ubijać mieszaninę aż do gładkiej konsystencji.
- Przelać mieszaninę do rondla i wszystko razem zagotować. Przyprawić i podawać z łyżeczką śmietany i listkami szałwii.
świeży szpinak