OBIAD NA DZIŚ: SZPINAK, FASOLKA I MAKARON
Składniki:
makaron karbowany
pieczarki
świeże liście szpinaku
zielona fasolka
szczypiorek
1 cebula
3 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
śmietana 18%
sól
olej
świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Liście szpinaku myjemy i dusimy na oleju z 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z cebulką, posiekaną w piórka oraz z resztą czosnku. Dodajemy do tego szpinak i świeże oregano, solimy do smaku. Wrzucamy zieloną fasolkę (gdy użyjemy mrożonej, trzeba dłużej dusić ją z warzywami, jeśli mamy świeżą trzeba wcześniej ją ugotować). Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.