sobota, 17 listopada 2012

ZUPA TRZECH CEBUL

Na polu (tak po krakowsku) coraz chłodniej... ogrzejmy się zatem zupą z trzech cebul i aromatycznymi ziołami :)

Składniki:
Wywar warzywny
6 obranych cebul pokrojonych w piórka
1 por pokrojona w krążki
3 obrane ząbki czosnku, posiekne
koper
zioła prowansalskie
tymianek
sól
tarty żółty ser
grzanki
śmietana kwaśna
oliwa

Gotujemy wywar warzywny. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule, por i czosnek. Smażymy dopóty wszystko nabierze złocistego koloru. Dodajemy odrobinę soli. 
Zalewamy to gorącym warzywnym wywarem. Siekamy koper i dodajmy do zupy. 
Wsypujemy wg gustu tymianku i ziół prowansalskich. 
Podajmy w misce z grzankami, tartym serem i odrobiną kwaśnej śmietany.







Życzymy wielu inspiracji !