piątek, 11 stycznia 2013

ZAPIEKANY MAKARON Z MIĘSEM I WARZYWAMI

Proponujemy zapiekankę świetnie pasującą równie dobrze na obiad jak i kolację. Nie zabiera dużo czasu, a produkty są dostępne na co dzień.


Składniki:
500 g makaronu
70 dag mięsa mielonego (w tym przypadku była to łopatka)
200 g szpinaku 
1 brokuł
1 żółta papryka
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 por
sól, pieprz
zioła prowansalskie 
oliwa z oliwek
sos czosnkowy na bazie śmietany


Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. W miedzy czasie brokuł rozdrabniamy na małe różyczki. zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut,aż zmięknie. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy mięso po lekkim przysmażeniu dodajemy szpinak, drobno posiekany czosnek doprawiając solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy i odkładamy na bok, podobnie robimy z brokułem. Por, cebulkę i paprykę kroimy wedle uznania. Sos czosnkowy -  do śmietany dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz całość mieszamy. Gdy wszystkie składniki są gotowe przygotowujemy naczynie żaroodporne. W zależności od wysokości naczynia układamy od 2 do 3/4 warstw.Jedną warstwę zaczynamy od makaronu  następnie mięso ze szpinakiem, brokuł, sos czosnkowy, por z cebulka i papryką . Na samym końcu posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 st. C.