czwartek, 10 stycznia 2013

LODY Z PODWÓJNĄ CZEKOLADĄ

Każdy ma chwilę słabości i skusi się na skromny kawałek słodkości . Jest to propozycja lodów czekoladowych , które są bardzo proste do zrobienia - zdecydowanie lepszych niż nie jedne ze sklepowych półek.



Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
3 żółtka z dużych jaj
50 g drobno mielonego cukru
250 ml śmietanki 36% lub 30%
ok 130 ml mleka
70 g wiórków z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę drobno łamiemy lub siekamy aby łatwiej nam się roztopi. Odstawiamy w pojemniku na bok. Na dużych obrotach ucieramy żółtka z cukrem na wysokich obrotach. Na ogień wstawiamy mleko wraz ze śmietanką. Gdy mikstura się zagrzeje dodajemy połowę z niej do utartych żółtek intensywnie mieszając. Gdy wszystko się idealnie połączy łączymy powstałą mieszankę do reszty śmietanki i mleka mieszamy na małym ogniu,aż do momentu gdy zgęstnieje. Gdy po włożeniu łyżki i wyciągnięciu jej całość jest pokryta zalewamy czekoladę również mieszając,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy całość do ochłodzenia. Gdy masa jest już chłodna dodajemy wiórki i mieszamy. Odstawiamy na ok godzinę do zamrażarki Z pewnością większość z nas nie ma w domu po prostu maszyny do lodów, tak więc kiedy lody zaczynają tężeć wyjmujemy i miksujemy raz jeszcze mikserem. Czynność powtarzamy ok 3 / 4 razy. I zostawiamy,aż całkowicie stężeją.