sobota, 22 grudnia 2012

Pierniczki

Pierniczki na Boże Narodzenie ....



Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 jaja
szczypta sody
20 g masła lub margaryny
3 duże łyżki roztopionego miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i łączymy, w razie potrzeby masło delikatnie roztapiamy. Tak samo postępujemy z miodem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiamy ciasto. 
Ciasto owijamy aluminiową folię i chowamy na około 3 godziny do lodówki. 
Po upływie tych godzin rozwałkowujemy równo ciasto i wycinamy kształty jakie chcemy uzyskać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 10 minut. 
Gdy pierniki wystygną chowamy je do szczelnego pudełka. Na następny dzień możemy dekorować. 



Smacznego !