poniedziałek, 17 grudnia 2012

Konfitury z pomarańczy...a później kandyzowana skórka

Żaden owoc nie kojarzy się tak bardzo ze Świętami Bożego Narodzenia jak pomarańcz. Zacznijmy więc przygotowania do Świąt robiąc konfiturę z pomarańczy i kandyzowaną skórkę, by móc później dodać ją na przykład do świątecznego keksa


Składniki:
6 pomarańczy
2 szklanki wody
4 szklanki cukru
sok z połówki cytryny
6 goździków
łyżka cynamonu 
pół szklanki pomarańczowej galaretki (dla stężenia)


Pomarańcze obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Do garnka z wodą wrzucamy pomarańcze i zasypujemy cukrem. Dodajemy goździki i cynamon. Wyciskamy sok z cytryny, który zapobiega zbrązowieniu pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu przez nie całą godzinę. Dodajemy galaretki pomarańczowej ( można użyć żelfixu ). 
Jeszcze ciepłe wkładamy do słoiczków, nie zakręcamy, czekamy aż ostygnie.


Skórka, która nam została z pomarańczy myjemy i moczymy przez 12 godzin. 
Przed moczeniem najlepiej też wyparzyć. 
Na drugi dzień odcedzamy skórki z pomarańczy i usuwamy białą część. Skórki kroimy na krótkie paseczki. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody i 2 szklanki cukru, zagotowujemy. Do powstałego syropu wrzucamy pokrojone skórki pomarańczy. Gotujemy przez około 30 minut. Wkładamy do słoików i zalewamy również syropem.