Choć nazwa kładzie nacisk na krem to rzeczywistości efekt wygląda jak torcik. Ciekawe rozwiązanie dla chcących uczcić ważną okazję. Jedyną przeszkodą w szybkości tego pysznego deseru jest niestety czas chłodzenia. Lecz mamy nadzieję ,że i to nie przeszkodzi w przygotowaniu tej słodkości.
Powodzenia !
Składniki:
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 60ml wody
- 180ml mleka
- 4 żółtka z dużych jaj
- 100g cukru
- 125g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
- 500ml śmietanki 36%
- gotowy spód z biszkoptu
- 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
Wymieszaj w rondlu żelatynę z zimną wodą i odstaw na 1 minutę . Następnie postaw rondel na małym ogniu , ciągle mieszając podgrzewaj ,aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstaw na bok. Wlej mleko do średniego rondla i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj w misce żółtka z cukrem na jasny gładki krem. Stopniowo wmieszaj w to mleko , potem przełóż miksturę z powrotem do rondla i, ciągle mieszając podgrzewaj,aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną w górę łyżkę. Wtedy zdejmij miksturę z ognia i wmieszaj rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę . Odstaw na 1 minutę, potem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i odstaw do schłodzenia. Do tortownicy włóż gotowy spód ( tutaj 23 cm idealnie dopasowany do tortownicy) i nasącz go rumem. Ubij na sztywno śmietankę i delikatnie wmieszaj ją w miksturę czekoladową. Przełóż ją na biszkopt i równomiernie rozsmaruj. Potem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny! Dekoracja według własnego uznania :)