niedziela, 28 lipca 2013

Bawarski krem czekoladowy

Choć nazwa kładzie nacisk na krem to rzeczywistości efekt wygląda jak torcik. Ciekawe rozwiązanie dla chcących uczcić ważną okazję. Jedyną przeszkodą w szybkości tego pysznego deseru jest niestety czas chłodzenia. Lecz mamy nadzieję ,że i to nie przeszkodzi w przygotowaniu tej słodkości.

   Powodzenia !

Składniki:
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 60ml wody
  • 180ml mleka
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 100g cukru
  • 125g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 500ml śmietanki 36%
  • gotowy spód z biszkoptu
  • 2 łyżki rumu
 Przygotowanie:
Wymieszaj w rondlu żelatynę z zimną wodą i odstaw na 1 minutę . Następnie postaw rondel na małym ogniu , ciągle mieszając podgrzewaj ,aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstaw na bok. Wlej mleko do średniego rondla i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj w misce żółtka z cukrem na jasny gładki krem. Stopniowo wmieszaj w to mleko , potem przełóż miksturę z powrotem do rondla i, ciągle mieszając podgrzewaj,aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną w górę łyżkę. Wtedy zdejmij miksturę z ognia i wmieszaj rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę . Odstaw na 1 minutę, potem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i odstaw do schłodzenia. Do tortownicy włóż gotowy spód ( tutaj 23 cm idealnie dopasowany do tortownicy) i nasącz go rumem. Ubij na sztywno śmietankę i delikatnie wmieszaj ją w miksturę czekoladową. Przełóż ją na biszkopt i równomiernie rozsmaruj. Potem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny! Dekoracja według własnego uznania :) 

Słodkiego !