środa, 21 sierpnia 2013

Placki z cukinią

Wakacje dobiegają końca, a warzyw przybywa. To świetny przykład na to jak tanio i oryginalnie można przyrządzić danie wegetariańskie. Dzisiaj mamy dla Was propozycje placków z cukinii. Syte i pyszne danie,które skusi niejednego zwolennika dań warzywnych!

Składniki :
1 cukinia
1/2 papryki zielonej
cebulka
czosnek
3/4 szklanki bułki tartej
jajko
oregano
papryka ostra
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Następnie odstawić na 1-2 godzin do lodówki. Gdy cukinia puści soki , odcedzić i dodać kolejno wszystkie składniki. Cebulka i papryka najlepiej, gdy będą  pokrojone w małą kosteczkę, a czosnek w plasterki.Całość wymieszać i doprawić wedle gustu, my preferujemy bardziej pikantną wersję. Po powstaniu naszego ciasta formujemy placki ( mała ilość bułki tartej może powodować rozpadanie się placka). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 10 minut ,aż do zarumienienia. Należy zwrócić uwagę na to ,aby placki nie były surowe w środku. Smak placuszków idealnie komponuje się z mocno czosnkowym sosem !

Powodzenia i smacznego !