piątek, 27 września 2013

Krem z dyni z dodatkiem świeżego imbiru


Idealna zupa krem , która wspaniale się wkomponuje w jesienną aurę. Korzystajmy z warzyw jakie oferuje Nam jesienny targ. Kupmy dynię i róbmy z niej zupy, kremy, surówki.....

Składniki:

1 kg dyni
3 marchewki
1 cebula
2 ziemniaki
1 pietruszka
świeży imbir
1 litr bulionu
szczypta kolendry
sól do smaku
szczypta zmielonej słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatałowej
olej z pestek dyni 

Z dyni wydrążamy środek( pestki możemy wysuszyć w piekarniku ) Warzywa obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dynię kroimy w kostkę. Do gotowego wywaru dodajemy marchew, pietruszkę, ziemniaki, dynię oraz cebulę. Dodajemy szczyptę ziarenek kolendry (zupa nabierze wtedy słodszego smaku). Gotujemy , aż wszystkie warzywa zmiękną. Gdy zupa lekko ostygnie blenderujemy na gładki krem dodajemy starty imbir, szczyptę gałki muszkatałowej oraz słodkiej papryki. Sól do smaku. 
Zupę można podać z pestkami dyni bądź z olejem z pestek dyni. 



Smacznego!