wtorek, 1 października 2013

Tarta czekoladowa



Kolejny z naszych deserów tym razem w postaci tarty czekoladowej !Mało skomplikowany, serowy deser może nadać się również jako torcik na małe okazje ;) Zachęcamy do przyrządzenia !

Składniki:

200g pokruszonych herbatników czekoladowych
125 miękkiego masła
180g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
250g miękkiego serka kremowego 
100g cukru
500 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Umieść w misce pokruszone herbatniki oraz masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż tą mieszanką dno i boki tortownicy mocno dociskając. W naczyniu z podwójnym dnem rozpuść czekoladę, a następnie studź. Do dużej miski dodaj czekoladę, serek oraz cukier, mikserem na średniej prędkości wymieszaj wszystko na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę. Przełóż najpierw 1/4 ilości do masy czekoladowej, a gdy dobrze się rozprowadzi dodaj resztę . Rozsmaruj masę na na warstwie masła i herbatników w tortownicy, zakryj folią spożywczą i zamrażaj o 4-6 godzin. Delikatnie poluzuj boki tortownicy i wyjmij tartę. Powinna ona odstać 15 min w temp. pokojowej, zanim zostanie podana na stół ;)

Słodkiego !!