poniedziałek, 17 lutego 2014

Makaron z tuńczykiem i papryczką chili

Prosty, nieskomplikowany i szybki sposób na włoską kolację. Makaron przyrządzony na ostro z aromatycznymi ziołami, tuńczykiem, czarnymi oliwkami i serem grana padano.


Czas przygotowania 20 minut...


Składniki:
200 g makaronu
120 g tuńczyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kilka czarnych oliwek
15 g sera grana padano / parmezan
sól prowansalska
suszona bazylia
suszone oregano
oliwa z pestek winogron

Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę na złocisty kolor i przyprawiamy ją solą prowansalską. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i oliwki. Po okołu 2 minutach dodajemy tuńczyka pokrojonego w kawałki , smażymy około minuty dodając suszone zioła, przede wszystkim oregano, bazylię...
Zdejmujemy z ognia i podajemy całość posypaną serem.