Z okazji dnia Walentego można zaserwować swojej drugiej połówce przepyszną wołowiną w winie , oczywiście czerwonym.
Składniki:
0,5 kg wołowiny
butelka czerwonego wina
2 marchewki
3 cebule
pęczek natki pietruszki
sól , pieprz, chili ,
świeży tymianek
liść laurowy
oliwa z oliwek
Dzień wcześniej kroimy wołowinę w kostkę i zalewamy czerwonym winem, najlepiej wytrawnym.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odcedzamy wołowinę , wino zostawiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, smażymy ją jako pierwszą w garnku , gdy będzie lekko złota odkładamy do miseczki. Następnie obsmażamy naszą wołowinę , dopiero wtedy solimy i pieprzymy , dodajemy odrobinę chili. Do garnka wrzucamy jednego liścia laurowego, gałązkę świeżego tymianku, podsmażoną cebulę, marchewkę , którą kroimy w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko to podlewamy czerwonym winem , które nam pozostało i dusimy około godziny.
Idealnie komponuje się z ziemniaki z piekarnika , albo w mundurkach.
Smacznego !!!