piątek, 14 lutego 2014

Wołowina w czerwonym winie

Z okazji dnia Walentego można zaserwować swojej drugiej połówce przepyszną wołowiną w winie , oczywiście czerwonym.


Składniki:
0,5 kg wołowiny 
butelka czerwonego wina
2 marchewki
3 cebule
pęczek natki pietruszki
sól , pieprz, chili , 
świeży tymianek
liść laurowy  
oliwa z oliwek



Dzień wcześniej kroimy wołowinę w kostkę i zalewamy czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. 
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
Na drugi dzień odcedzamy wołowinę , wino zostawiamy. 
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, smażymy ją jako pierwszą w garnku , gdy będzie lekko złota odkładamy do miseczki. Następnie obsmażamy naszą wołowinę , dopiero wtedy solimy i pieprzymy , dodajemy odrobinę chili. Do garnka wrzucamy jednego liścia laurowego, gałązkę świeżego tymianku, podsmażoną cebulę, marchewkę , którą kroimy w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko to podlewamy czerwonym winem , które nam pozostało i dusimy około godziny. 
Idealnie komponuje się z ziemniaki z piekarnika , albo w mundurkach. 

Smacznego !!!