piątek, 7 lutego 2014

Krem z pomidora z natką pietruszki

Zupa - krem z pomidorów z dodatkiem soczewicy i wielu aromatycznych przypraw rozgrzeje każdego , a do tego świeża siekana zielona pietruszka... pyyycha ! Polecamy !


Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów
3 duże łyżki zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
imbir
suszona bazylia
cynamon
kolendra
natka pietruszki 
oliwa z oliwek


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule, smażymy do momentu zeszklenia , dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz odrobinę kolendry i zalewamy 1l wywaru. Wrzucamy 3 łyżki zielone soczewicy (może być czerwona). Gotujemy przez około 20 minut, aż soczewica będzie idealnie miękka. Zestawiamy z ognia i przed zblenderowaniem dodajemy szczyptę suszonego imbiru, bądź małą łyżkę świeżego startego imbiru, suszoną bazylię, szczyptę cynamonu. Miksujemy wszystko na gładki krem, wyciskamy 2 ząbki czosnku i jeszcze raz wszystko blenderujemy. Podajemy z grubo siekaną natką pietruszki.