sobota, 31 marca 2012

ANANAS Z RUMEM I RODZYNKAMI

   Gdy postaramy się kupić świeżego ananasa       otrzymamy większy aromat niż byśmy wzięli go z puszki.

Składniki dla 4 osób:


  • 1 dojrzały ananas, obrany
  • 25 g masła
  • 50 g pudru z trzciny cukrowej
  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzeszków pekanowych
  • 50 ml rumu
  • lody waniliowe do podania

  1. Usunąć ,,oczka'' z ananasa, przekroić go wzdłuż na pół, po czym usunąć rdzeń i pokroić owoc w trójkątne kawałki. Roztopić masło na blasze do pieczenia i piec kawałki ananasa przez 3 min z obu stron na złocisty kolor.
  2. Następnie kawałki ananasa posypać cukrem, rodzynkami oraz orzeszkami i piec, aż cukier będzie miał konsystencję syropu.
  3. Ostrożnie polać rumem i zapalić go za pomocą długiej zapałki. Poczekać, aż płomień zgaśnie. Podawać trójkąty ananasa z sosem oraz z kulką lodów waniliowych. 

Smacznego !