Gdy postaramy się kupić świeżego ananasa otrzymamy większy aromat niż byśmy wzięli go z puszki.
- 1 dojrzały ananas, obrany
- 25 g masła
- 50 g pudru z trzciny cukrowej
- 25 g rodzynek
- 25 g orzeszków pekanowych
- 50 ml rumu
- lody waniliowe do podania
- Usunąć ,,oczka'' z ananasa, przekroić go wzdłuż na pół, po czym usunąć rdzeń i pokroić owoc w trójkątne kawałki. Roztopić masło na blasze do pieczenia i piec kawałki ananasa przez 3 min z obu stron na złocisty kolor.
- Następnie kawałki ananasa posypać cukrem, rodzynkami oraz orzeszkami i piec, aż cukier będzie miał konsystencję syropu.
- Ostrożnie polać rumem i zapalić go za pomocą długiej zapałki. Poczekać, aż płomień zgaśnie. Podawać trójkąty ananasa z sosem oraz z kulką lodów waniliowych.
Smacznego !