piątek, 30 marca 2012

KREM Z PORA

Jak wiemy por to zdrowe, a co lepsze nasze ulubione warzywko : ) Oto ciekawy sposób na jego przyrządzenie.

Składniki :
  • 4 pory
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • wywar warzywny ( marchew, seler, pietruszka , por ,liść laurowy, ziele angielskie)
  • sól, pieprz
KROK 1:
Gotujemy nasz wywar jak do każdej zupy. Do zimnej wody wrzucamy obrane wcześniej warzywa i gotujemy ok 2-3 godzin. Dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki por. Warzywo musi być dokładnie opłukane gdyż zawiera dużo piasku i innych nieprzyjemnych składników. Do tej kroimy cebulkę w pióra i obieramy czosnek. Do garnka z oliwą wrzucamy cebulę czekamy,aż się zarumieni do niej dorzucamy nasz por i czosnek.

KROK 2:
Kiedy wszystkie składniki ładnie zmiękną podczas smażenia zalewamy je naszym przygotowanym wywarem warzywnym. I gotujemy do momentu kiedy cały por odpowiednio zmięknie i zupa przejdzie aromatem . trwać to może od 30 min do 1 godziny . Pamiętajmy,żeby wywar tylko zakrył przysmażone warzywa ponieważ jak będzie go za dużo zupa nie będzie kremem. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3:
Po tych czynnościach przechodzimy do blendowania całości w garnku. Po tym dla chętnych można tą czynność powtórzyć tyle,że przez sitko. Wstawiamy na ogień i ewentualnie gdyby czegoś brakowało doprawiamy .