piątek, 30 marca 2012

SAŁATKA Z BOBU

Ziemistość bobu ożywiają zioła, ostre przyprawy łagodzi jogurt. Pod pozorną prostotą dania kryje się dosyć złożone, choć w końcu zrównoważone bogactwo smaków.
 

Składniki:
  • 4 garście bobu
  • pół łyżeczki harissy lub ostrej papryki
  • sok z połówki cytryny
  • pół czerwonej cebuli
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • natka kolendry
  • po 2 łyżki pestek ze słonecznika i ziaren sezamu
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • sól morska

  1. Bób gotujemy i wyjmujemy z łusek, kiedy jest ciepły.
  2. Do salaterki wlewamy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, dodajemy harissę lub paprykę oraz posiekaną natkę kolendry i morską sól do smaku. Dodajemy ciepły bób i dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni w łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dosypujemy pestki słonecznika, ziarna sezamu i podsmażamy, aż zrobią się chrupkie. 
  4. Do miseczek wkładamy po łyżce rozbełtanego jogurtu, dodajemy bób oraz cebulę, pestki i ziarna. Przybieramy natką kolendry i gotowe !