Ziemistość bobu ożywiają zioła, ostre przyprawy łagodzi jogurt. Pod pozorną prostotą dania kryje się dosyć złożone, choć w końcu zrównoważone bogactwo smaków.
Składniki:
- 4 garście bobu
- pół łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- sok z połówki cytryny
- pół czerwonej cebuli
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- natka kolendry
- po 2 łyżki pestek ze słonecznika i ziaren sezamu
- 4 łyżki greckiego jogurtu
- sól morska
- Bób gotujemy i wyjmujemy z łusek, kiedy jest ciepły.
- Do salaterki wlewamy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, dodajemy harissę lub paprykę oraz posiekaną natkę kolendry i morską sól do smaku. Dodajemy ciepły bób i dokładnie mieszamy.
- Na patelni w łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dosypujemy pestki słonecznika, ziarna sezamu i podsmażamy, aż zrobią się chrupkie.
- Do miseczek wkładamy po łyżce rozbełtanego jogurtu, dodajemy bób oraz cebulę, pestki i ziarna. Przybieramy natką kolendry i gotowe !