niedziela, 1 kwietnia 2012

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I SELEREM

Sałatka z pomarańczą i selerem, może stać się zapewne specjalnością Twojego domu :)

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 mała główka selera, przyciętego i cienko pokrojonego
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona w piórka
  • 225 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 85 g roszponki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  •        


  1. Pomarańcze obrać ze skórki i dokładnie oczyścić z białej, gąbczastej warstwy. Następnie w misce podzielić je na segmenty, tak aby nie tracić soku.
  2. Cząstki pomarańczy ułożyć na półmisku i posypać je pokrojonym selerem, cebulą, pomidorami oraz roszponką.
  3. Przygotować sos z czosnku, poszatkowanej mięty, oliwy, octu oraz z soku z pomarańczy. Przyprawić i polać nim warzywa. Przed podaniem dokładnie wymieszać. 


Na porcję:
249 kilokalorii
białka 2 g
węglowodany 9 g
tłuszcze 23 g
błonnik 3 g
sól 0,19 g