Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 1 mała główka selera, przyciętego i cienko pokrojonego
- 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona w piórka
- 225 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 85 g roszponki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
-
- Pomarańcze obrać ze skórki i dokładnie oczyścić z białej, gąbczastej warstwy. Następnie w misce podzielić je na segmenty, tak aby nie tracić soku.
- Cząstki pomarańczy ułożyć na półmisku i posypać je pokrojonym selerem, cebulą, pomidorami oraz roszponką.
- Przygotować sos z czosnku, poszatkowanej mięty, oliwy, octu oraz z soku z pomarańczy. Przyprawić i polać nim warzywa. Przed podaniem dokładnie wymieszać.
Na porcję:
249 kilokalorii
białka 2 g
węglowodany 9 g
tłuszcze 23 g
błonnik 3 g
sól 0,19 g