niedziela, 1 kwietnia 2012

SOS PIEPRZOWO-ŚMIETANOWY


 

Bardzo prosty przepis na sos pieprzowo-śmietanowy, który pasuje do gotowanej lub duszonej ryby, fondue z mięsa, pieczonych ziemniaków, ciepłych warzyw, np. karczochów lub kalafiora.









Składniki:

  • sok z 1/2 cytryny                                                            
  • 1/2 łyżeczki soli jodowanej                                     
  • 2 łyżeczki zielonego sosu tabasco
  • szczypta pieprzu cayenne
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 200 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu w zalewie
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą, tabasco, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać słodką śmietanę i ubijać na gładką masę ręcznym mikserem. W trakcie ubijania objętość masy będzie się stopniowo zwiększać. Do sosu dodać kwaśną śmietanę. Pieprz drobno posiekać i starannie wymieszać z sosem.