Bardzo prosty przepis na sos pieprzowo-śmietanowy, który pasuje do gotowanej lub duszonej ryby, fondue z mięsa, pieczonych ziemniaków, ciepłych warzyw, np. karczochów lub kalafiora.
Składniki:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej
- 2 łyżeczki zielonego sosu tabasco
- szczypta pieprzu cayenne
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 150 ml słodkiej śmietany
- 200 g kwaśniej śmietany
- 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu w zalewie
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą, tabasco, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać słodką śmietanę i ubijać na gładką masę ręcznym mikserem. W trakcie ubijania objętość masy będzie się stopniowo zwiększać. Do sosu dodać kwaśną śmietanę. Pieprz drobno posiekać i starannie wymieszać z sosem.