poniedziałek, 2 kwietnia 2012

ZUPA Z GROSZKU

  Choć w naszej kuchni fasolę często podaje się z boczkiem, to groszku nim nie okraszamy, zapewne dlatego, że jest taki subtelny. Ale połączenie tych smaków jest klasyczne, delikatność warzywa w niczym nie jest zagrożona, zaś dodatek mięty daje wrażenie lekkości i świeżości.




 Składniki:

  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego
  • kilka gałązek mięty
  • oliwa, ale nie z pierwszego tłoczenia
  • wywar drobiowy lub warzywny
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 2 plastry boczku
  • kromka chleba pszennego z ziarnami

  1. W dużym garnku podgrzewamy groszek w dwóch łyżkach oliwy na małym ogniu około 8 minut - groszek ma być miękki, ale musi zachować kolor. Miksujemy na gładko, dolewamy śmietankę. 
  2. W łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę chleb, a następnie pokrojony na małe kawałki boczek.
  3. Dodajemy je do zupy i przybieramy listkami mięty.

SMACZNEGO !!!