wtorek, 3 kwietnia 2012

SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYMI BRZOSKWINIAMI



Do tej sałatki idealnym rozwiązaniem będzie
                                                      marynowana feta w oleju. Jej przygotowanie zajmie nam tylko 10 min.


Składniki dla 4 osób:
  • sok z 1 cytryny
  • 4 świeże brzoskwinie, pokrojone w trójkątne kawałki
  • 200 g mieszanej sałaty
  • 300 g marynowanej fety w oleju
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 2 łyżki posiekanej mięty

  1. Rozgrzać blachę. Sokiem z cytryny skropić kawałki brzoskwiń i miejsce na blasze gdzie będą pieczone. Piec przez 2-3 minuty, odwracając owoce, aż delikatnie się opalą.
  2. W dużej salaterce wymieszać sałatę, fetę, cebulę i miętę z dwiema łyżkami oleju spod fety. Doprawić. 
  3. Mieszaninę z sałatą rozdzielić na talerze i na wierzchu położyć przypieczone brzoskwinie. Posypać czarnym pieprzem i podawać.