wtorek, 3 kwietnia 2012

ZUPA Z SELEREM I SEREM PLEŚNIOWYM

Przygotowanie tej zupy zajmie nam około 35 minut. Idealny smak zupy podkreśla tu szałwia.





Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 750 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 1 duży, upieczony ziemniak
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych liści szałwii
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 300 ml śmietany
  • 225 g sera pleśniowego
  • świeży szczypiorek i liście szałwii usmażone w głębokim tłuszczu, do przybrania. 

  1. Roztopić masło w dużym rondlu, dodać warzywa, szałwię i smażyć przez 5 min. Wlać wywar warzywny i wszystko doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (przez ok 15 min).
  2. Przenieść do robota kuchennego i miksować do gładkiej konsystencji. Mieszaninę przelać z powrotem do rondla, dodać śmietanę oraz połowę porcji sera. Gotować na dużym ogniu, aż ser się roztopi ( nie doprowadzać do wrzenia!). Przyprawić.
  3. Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałą częścią sera. Do przybrania wykorzystać szczypiorek i listki szałwii.


Smacznego ;)