środa, 21 marca 2012

RYŻ Z POMIDORAMI I SEREM

Proste danie, którego różne warianty otrzymamy, dodając groch, pieczarki bądź kukurydzę.
Przygotowanie tego dania zajmuję 1 godzinkę.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 227 g pomidorów z puszki
  • 100 g dojrzałego sera (np. cheddar),pokrojonego w kostkę
  • szczypiorek i liście sałaty do przybrania.

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zagrzać olej w dużym ognioodpornym naczyniu i usmażyć cebulę i paprykę na średnim ogniu, aż warzywa będą złociste. Dodać wyciśnięty czosnek i ogrzewać jeszcze przez 1 min.
  2. Dodać ryż, po czym wlać wywar oraz pomidory i doprawić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 5 min, aż ryż pochłonie cały sos.
  3. Posypać wszystko serem, przykryć i piec przez 30 min, aż ryż zmięknie. Przed przybraniem szczypiorkiem i sałatą pozostawić danie na 5 min. 

Na porcję:
463 kilokalorie
białko 14 g
węglowodany 72 g
tłuszcze 15 g 
błonnik 2 g
sól 1,32 g.