Przygotowanie tego dania zajmuję 1 godzinkę.
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 1 l wywaru warzywnego
- 227 g pomidorów z puszki
- 100 g dojrzałego sera (np. cheddar),pokrojonego w kostkę
- szczypiorek i liście sałaty do przybrania.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zagrzać olej w dużym ognioodpornym naczyniu i usmażyć cebulę i paprykę na średnim ogniu, aż warzywa będą złociste. Dodać wyciśnięty czosnek i ogrzewać jeszcze przez 1 min.
- Dodać ryż, po czym wlać wywar oraz pomidory i doprawić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 5 min, aż ryż pochłonie cały sos.
- Posypać wszystko serem, przykryć i piec przez 30 min, aż ryż zmięknie. Przed przybraniem szczypiorkiem i sałatą pozostawić danie na 5 min.
Na porcję:
463 kilokalorie
białko 14 g
węglowodany 72 g
tłuszcze 15 g
błonnik 2 g
sól 1,32 g.