poniedziałek, 19 marca 2012

SEROWA TARTA ZE SZCZYPIORKIEM

Przygotowanie takiej tarty zajmuję nam 40 min i może się nią posilić 6 osób!


Składniki:

  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 225 g koziego sera
  • 150 ml śmietany
  • 3 jaja
  • gotowy spód z kruchego ciasta
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i włączyć opiekacz. Ułożyć dymkę na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Grillować przez 2 min.
  2. W misce ubić kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. Do otrzymanej mieszaniny dodać ubitą pianę z białek i całość wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć dymkę.
  3. Piec przez 20-30 minut, aż potrawa będzie złocista. Taka tarta świetnie komponuje się z sałatką pomidorową.

Smacznego!!!