wtorek, 20 marca 2012

TOSKAŃSKA Z KAPARAMI

Taka sałatka w stylu wiejskim to tradycyjna przystawka w południowych Włoszech. Jej smak podkreślają warzywa suszone na słońcu...!

Do tej sałatki potrzebujemy kapary. Mało z nas wie co to właściwie jest... warzywo, owoc, nasiona...?

A więc kapary to pąki kwiatowe rośliny pochodzącej z Azji. Rozpowszechniona jest obecnie w Hiszpanii, we Włoszech, Francji oraz na Bałkanach. Kapar jest krzewem osiągającym zaledwie 1 m wysokości. Jego kwiaty mają średnicę około 50-70cm, są białe lub różowe. Kwitnie w lipcu lub sierpniu.
Kaparów używa się jako dodatku do potraw lub roztartych w mieszankach z innymi przyprawami. 






Składniki potrzebne do sałatki toskańskiej:
  • 2 czerwone i 2 żółte papryki bez nasion, pokrojone w ćwiartki
  • 1 ciabatta
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dojrzałych pomidorów, pokrojone w kawałki
  • 50 g kaparów
  • 50 g czarnych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, prażonych.

  1. Rozgrzać opiekacz w piekarniku i upiec paprykę, aż będzie lekko zwęglona. Następnie, aby łatwiej usunąć skórkę, umieścić paprykę w torbie foliowej i wielokrotnie nią potrząsnąć.
  2. W tym czasie przypiec na złocisty kolor kawałki ciabatty i umieścić je w dużej misce. Wymieszać oliwę z octem oraz czosnkiem. Przyprawić i odstawić otrzymany winegret.
  3. Usunąć skórkę z papryki i pokroić ją w kawałki. Wymieszać z przypieczonym chlebem i pomidorami, kaparami, oliwkami, bazylią, orzechami oraz z winegretem. Podawać od razu - samo albo z kremowym serem kozim lub brie.