Do tej sałatki potrzebujemy kapary. Mało z nas wie co to właściwie jest... warzywo, owoc, nasiona...?
A więc kapary to pąki kwiatowe rośliny pochodzącej z Azji. Rozpowszechniona jest obecnie w Hiszpanii, we Włoszech, Francji oraz na Bałkanach. Kapar jest krzewem osiągającym zaledwie 1 m wysokości. Jego kwiaty mają średnicę około 50-70cm, są białe lub różowe. Kwitnie w lipcu lub sierpniu.
Kaparów używa się jako dodatku do potraw lub roztartych w mieszankach z innymi przyprawami.
Składniki potrzebne do sałatki toskańskiej:
- 2 czerwone i 2 żółte papryki bez nasion, pokrojone w ćwiartki
- 1 ciabatta
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 6 dojrzałych pomidorów, pokrojone w kawałki
- 50 g kaparów
- 50 g czarnych oliwek
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych, prażonych.
- Rozgrzać opiekacz w piekarniku i upiec paprykę, aż będzie lekko zwęglona. Następnie, aby łatwiej usunąć skórkę, umieścić paprykę w torbie foliowej i wielokrotnie nią potrząsnąć.
- W tym czasie przypiec na złocisty kolor kawałki ciabatty i umieścić je w dużej misce. Wymieszać oliwę z octem oraz czosnkiem. Przyprawić i odstawić otrzymany winegret.
- Usunąć skórkę z papryki i pokroić ją w kawałki. Wymieszać z przypieczonym chlebem i pomidorami, kaparami, oliwkami, bazylią, orzechami oraz z winegretem. Podawać od razu - samo albo z kremowym serem kozim lub brie.