A oto przepis dla 4 osób:
- 225 g szparagów, przyciętych
- 100g groszku cukrowego
- 140 g brokułów (różyczek)
- 250 g śmietanki
- 1,5 łyżki pesto
- świeża bazylia, ręcznie poszarpana
- 8 dużych blinów, kupnych
- 140 g lekko podsuszonych pomidorów
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować duży rondel z osoloną, gotującą się wodą. Wrzucić szparagi, groszek i brokuły. Gotować przez 2 min, aż warzywa zmiękną. Odcedzić i odstawić. Połączyć śmietankę i pesto z połową bazylii. Posolić.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć cztery bliny, a następnie warzywa oraz pomidory i całość polać sosem śmietankowym.
- Przykryć pozostałymi blinami i piec przez 8 min, aż danie będzie gorące.
groszek cukrowy