piątek, 13 kwietnia 2012

BLINY Z WARZYWAMI

Bliny świetnie pasują na przystawkę. Można je podawać z kremem serowym, rukolą, ziołami lub pomidorami.

A oto przepis dla 4 osób: 

  • 225 g szparagów, przyciętych
  • 100g groszku cukrowego
  • 140 g brokułów (różyczek)
  • 250 g śmietanki
  • 1,5 łyżki pesto
  • świeża bazylia, ręcznie poszarpana
  • 8 dużych blinów, kupnych
  • 140 g lekko podsuszonych pomidorów

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować duży rondel z osoloną, gotującą się wodą. Wrzucić szparagi, groszek i brokuły. Gotować przez 2 min, aż warzywa zmiękną. Odcedzić i odstawić. Połączyć śmietankę i pesto z połową bazylii. Posolić.
  2. W żaroodpornym naczyniu ułożyć cztery bliny, a następnie warzywa oraz pomidory i całość polać sosem śmietankowym. 
  3. Przykryć pozostałymi blinami i piec przez 8 min, aż danie będzie gorące. 





 
    groszek cukrowy