środa, 4 kwietnia 2012

MELBA BRZOSKWINIOWA BRULEE

Deser z wykorzystaniem jogurtu i twarogu sojowego, którego możemy znaleźć w wybranych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki dla 4 osób:

  • 250 g malin
  • 140 g cukru pudru
  • 300 ml jogurtu sojowego 
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 brzoskwinie, obrane, w plasterkach
  • 50 g cukru trzcinowego 


  1. Zmiksować na gładko połowę malin z 25 g cukru pudru. Umieścić w misce resztę cukru, sojowy jogurt i twaróg oraz skórkę z cytryny i starannie ubić.
  2. Rozgrzać opiekacz w kuchence. Rozdzielić pozostałe maliny i plastry brzoskwiń do czterech żaroodpornych miseczek. Na wierzch nałożyć puree malinowe.
  3. Całość przykryć masą jogurtową i posypać cukrem trzcinowym. Zapiekać, aż cukier się skarmelizuje. Lekko ochłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO!