środa, 4 kwietnia 2012

OMLET Z AWOKADO

Do omleta można dodać gęstą pastę przygotowaną z kaparów, anchois, czosnku i czarnych oliwek.

SKŁADNIKI:
  • 3 jaja, białka oddzielone od żółtek
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, poszatkowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty z kaparów, anchois i czarnych oliwek
  • 1 małe awokado, podzielone na pół i pokrojone w plasterki
  • sok z połówki cytryny
  • sałatka z pomidorów do podania


  1. Umieścić białko w dużej misce i ubić na sztywno. Oddzielnie ubić żółtka z mlekiem i pietruszką oraz odrobiną soli. Jedną czwartą piany z białek dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pozostałą część białek.
  2. Rozgrzać piekarnik. Ogrzać oliwę na patelni teflonowej i wylać mieszaninę jajeczną. Smażyć przez 2-3 min, aż zesztywnieje. Przenieść omlet do piekarnika i opiekać górną powierzchnię przez kilka min.
  3. Nałożyć pastę z kaparów, anchois i oliwek na połowę omleta. Następnie ułożyć plasterki awokado i skropić sokiem z cytryny. Zagiąć połówkę i podawać z sałatką z pomidorów :)