SKŁADNIKI:
- 3 jaja, białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, poszatkowanej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki pasty z kaparów, anchois i czarnych oliwek
- 1 małe awokado, podzielone na pół i pokrojone w plasterki
- sok z połówki cytryny
- sałatka z pomidorów do podania
- Umieścić białko w dużej misce i ubić na sztywno. Oddzielnie ubić żółtka z mlekiem i pietruszką oraz odrobiną soli. Jedną czwartą piany z białek dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pozostałą część białek.
- Rozgrzać piekarnik. Ogrzać oliwę na patelni teflonowej i wylać mieszaninę jajeczną. Smażyć przez 2-3 min, aż zesztywnieje. Przenieść omlet do piekarnika i opiekać górną powierzchnię przez kilka min.
- Nałożyć pastę z kaparów, anchois i oliwek na połowę omleta. Następnie ułożyć plasterki awokado i skropić sokiem z cytryny. Zagiąć połówkę i podawać z sałatką z pomidorów :)