piątek, 6 kwietnia 2012

ŻUREK MAZURSKI

Bardzo pyszny żurek, który zapewne zagości na stołach w Wielkanoc :)



Potrzebujemy:

  • 80 dag ziemniaków
  • 2-3 grzyby suszone
  • 1 szklanka soku z kwaszonej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2,5 łyżki mąki 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zalać wodą (6 szklanek) i ugotować. Oddzielnie ugotować grzyby suszone. Gdy ziemniaki i grzyby będą miękkie, połączyć, wlać sok z kwaszonej kapusty. Cebulę drobno pokroić, następnie lekko przesmażyć, dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę, dodać do zupy, podprawić śmietaną. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem i solą.