środa, 16 maja 2012

BAKŁAŻAN Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Większość topiących się serów świetnie smakuje na plastrach bakłażana.
Danie może być przystawką.




Składniki:

  • bakłażan, umyty i pokrojony w krążki
  • pomidor, pokrojony w trójkąciki
  • 1 czosnek
  • ziarenka papryczki chili
  • słodka papryka w proszku
  • ser brie 
  • pęczek świeżego oregano
  • szczypta soli
  • oliwa 
  • suszone pomidory w zalewie (tu są pomidory suszone z żurawiną)

Na oliwie podsmażmy czosnek, parę ziarenek chili oraz sproszkowana słodką paprykę. Gdy czosnek się zarumieni układamy bakłażany. (Uwaga! Bakłażan wchłania dużą ilość oliwy.) 
Na górę kładziemy po jednym plasterku seria brie. Odrobinę solimy. Układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy świeżego pomidora oraz suszone pomidory z zalewy i podsmażony czosnek. Z boku talerza kładziemy posiekane oregano.







Życzymy wielu inspiracji ;)