sobota, 26 maja 2012

PAPRYCZKI WEGETARIAŃSKIE

Dzisiaj zaproponujemy Wam wegetariańską propozycję obiadu.

Składniki dla 5 osób:

  • 10 sztuk papryk (czerwone i żółte)
  • 2 saszetki ryżu
  • 2 duże cebule
  • pęczek kopru
  • pęczek pietruszki
  • 60 dag pieczarek
  • papryczka chili
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku 



Na początek wstawiamy ryż do gotującej i osolonej wody. Papryki myjemy, odcinamy ogonek z częścią papryki, tak aby swobodnie ją oczyścić. Resztki odciętego warzywa kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Osobno smażymy cebulę, którą wcześniej należy pokroić drobno w kostkę. Pieczarki myjemy i robimy z nimi to samo co z cebulą. Wszystko łącznie z ugotowanym ryżem mieszamy i dodajemy posiekaną pietruszkę i koper. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem. 
Paprykę nadziewamy powstałym farszem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na około 25 minut. 



Smacznego!