Składniki dla 5 osób:
- 10 sztuk papryk (czerwone i żółte)
- 2 saszetki ryżu
- 2 duże cebule
- pęczek kopru
- pęczek pietruszki
- 60 dag pieczarek
- papryczka chili
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
Na początek wstawiamy ryż do gotującej i osolonej wody. Papryki myjemy, odcinamy ogonek z częścią papryki, tak aby swobodnie ją oczyścić. Resztki odciętego warzywa kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Osobno smażymy cebulę, którą wcześniej należy pokroić drobno w kostkę. Pieczarki myjemy i robimy z nimi to samo co z cebulą. Wszystko łącznie z ugotowanym ryżem mieszamy i dodajemy posiekaną pietruszkę i koper. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem.
Paprykę nadziewamy powstałym farszem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na około 25 minut.
Smacznego!