wtorek, 8 maja 2012

ZUPA OSTRO-KWAŚNA Z KUKURYDZĄ

Propozycja wyjątkowej w smaku zupy z kukurydzą i nutą trawy cytrynowej...

Składniki:                                                                                                          

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwone chili, pokrojone bez nasion
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 3 młode pory lub dymki, poszatkowane
  • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 850 ml wywaru warzywnego 
  • 175 g cienkiego makaronu jajecznego
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek kolendry, grubo poszatkowanej

  1. Trzymając pionowo kolbę kukurydzy, ostrym nożem oddzielić ziarna od kolby. Rozgrzać olej w rondlu, dodać ziarna kukurydzy, chili, szalotkę, pory, cebulę i czerwoną paprykę. Gotować przez 3-4 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodać mleko kokosowe i wywar. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Wrzucić trawę cytrynową. Dodać makaron i gotować przez 4 min, aż zmięknie. 
  3. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i listki kolendry. Jeśli trzeba, dodać soli i od razu podawać.