Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwone chili, pokrojone bez nasion
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 3 młode pory lub dymki, poszatkowane
- 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
- 400 ml mleka kokosowego
- 850 ml wywaru warzywnego
- 175 g cienkiego makaronu jajecznego
- sok z 1 cytryny
- pęczek kolendry, grubo poszatkowanej
- Trzymając pionowo kolbę kukurydzy, ostrym nożem oddzielić ziarna od kolby. Rozgrzać olej w rondlu, dodać ziarna kukurydzy, chili, szalotkę, pory, cebulę i czerwoną paprykę. Gotować przez 3-4 min, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać mleko kokosowe i wywar. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Wrzucić trawę cytrynową. Dodać makaron i gotować przez 4 min, aż zmięknie.
- Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i listki kolendry. Jeśli trzeba, dodać soli i od razu podawać.