czwartek, 30 sierpnia 2012

TARTA Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

Lato powoli dobiega końca, ale sezon na warzywa wciąż trwa. Po dwu miesięcznej przerwie proponujemy tartę z warzywami !

Składniki:
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki wody
szczypta soli
100 g masła

1 bakłażan
2 cebulki
pęczek szczypiorku
1 pomidor
tarty ser żółty
1 papryka czerwona



Do mąki dodajemy 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżeczki wody. Mieszamy to z pokrojonym masłem. Szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do zamrażarki.

W trakcie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z  pokrojoną papryką i bakłażanem. Odrobinę solimy. 

Gdy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je i nakłuwamy widelcem. Nakładamy farsz, posypujemy żółtym serem. Na górę układamy pomidora i posiekany szczypiorek. 
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut.
Jako sos możemy przygotować sos czosnkowy.    



Smacznego