Lato powoli dobiega końca, ale sezon na warzywa wciąż trwa. Po dwu miesięcznej przerwie proponujemy tartę z warzywami !
Składniki:
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki wody
szczypta soli
100 g masła
1 bakłażan
2 cebulki
pęczek szczypiorku
1 pomidor
tarty ser żółty
1 papryka czerwona
Do mąki dodajemy 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżeczki wody. Mieszamy to z pokrojonym masłem. Szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
W trakcie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pokrojoną papryką i bakłażanem. Odrobinę solimy.
Gdy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je i nakłuwamy widelcem. Nakładamy farsz, posypujemy żółtym serem. Na górę układamy pomidora i posiekany szczypiorek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut.
Jako sos możemy przygotować sos czosnkowy.
Smacznego