sobota, 1 września 2012

PIERSI Z KURCZAKA W MIODZIE Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Dla miłośników kuchni tajskiej ...i nie tylko.  


Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
1 cebula
1 por
ananasy pokrojone w kostkę
4 łyżki miodu
łyżeczka octu
imbir
sól
pieprz 
chili
słodka papryka
suszona trawa cytrynowa 
pół cytryny
ryż 



Pierś z kurczaka obmywamy i kroimy w kostkę, obtaczamy w soli, pieprzu, chili, słodkiej papryce imbirze. Skrapiamy pierś sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnią wrzucamy mięso, pokrojoną cebulkę w kostkę oraz pokrojoną por. Wszystko smażymy, dodajemy kukurydzę i ananasy. 

Lekko dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy trawy cytrynowej i  wlewamy miód z octem. 
Gdy chcemy otrzymać pikantną potrawę na sam koniec dosypujemy chili. 

Najlepiej smakuje z ryżem. Polecamy ryż jaśminowy.